
 

 

 

MARIN UTILITY UNDERGROUNDING AND BUCHANAN MARIN BIKEWAY 
PHASE III 

 
QUESTIONS AND ANSWERS  5/4/2016 

 
1. Does the project require a good faith effort?  The project does not require DBE 

participation, but we highly encourage contractors to pursue subcontracts with DBE 
firms.  You can include documentation indicating where you advertised for subcontracts in 
order to attract minority firms for this project.  Documentation may consist of a list of 
places and examples of the announcement. 

2. How much does the Encroachment permit cost for City, Utilities, and Caltrans?  The City 
does not charge encroachment permits for City Projects. Caltrans provides a duplicate of 
the permit issued to the City and charges $495 for the permit. The utility companies would 
not charge for this work as the City is undergrounding its utilities for them.  

3. Specification Section 6-4 references that Lane Closures along San Pablo, Buchanan, and 
Marin must only take place between 9 AM – 3 PM 
Please confirm that there are no time restrictions for closures on other cross streets. 

 
The side streets are governed by the general construction hours stated in the plans and 
bid documents.  The contractor is required to provide their traffic control / detour plans 
for approval before they can start their operation.  For any lane closure, the Contractor 
must get a no-fee encroachment permit from the Community Development Department. 
the City does not allow to close the whole block unless Council approves it, but closing one 
lane is allowed with the encroachment permit.  The Contractor is required to notify the 
residents of the block at least 72 hours in advance of the lane closure.  While the 
Community Development Department sends a copy of the encroachment permit for lane 
closure to the Police Dispatch Center, the Contractor is required to call the dispatch center 
at 510-524-9543 the day before the lane closure takes place.  
 

4.  Specification Section 10-10 states that all spoils from the project site shall be disposed of in 
a Class 2 Landfill because of contaminants.  There are two types of Class 2 disposal methods 
(Buried and Alternate Daily Cover) and the costs for each vary widely.  Please clarify which 
method of Class 2 disposal should the Contractor assume for all offhaul soils 
 
Section 10-10 says, underline added for emphasis:  “”The Contractor shall assume that 

all soil has levels of contamination that exceeds environmental screening levels listed 

by the California Regional Water Quality Control Board for residential land use or 



commercial/industrial land use, but is non-regulated and non-hazardous. All material 

shall be disposed of in a Class II landfill with all-weather access. “”” So please bid 

accordingly.  

  

 The plans designate removal of existing surfacing (e.g. Sidewalk, DW, C/G, etc). However, 
the method of pay for one type of work done at the same time within a single block is paid 
under multiple bid items (e.g. a single block length of Sidewalk removal is paid as: (a) 
Remove SW/DW/CR, (b) Joint Trench Type ABC, (c) Joint Trench Type XYZ, etc). However, 
the method of pay for one type of work done at a single location is paid under multiple bid 
items (e.g. payment for the Removal of One (1) Driveway is split between (a) Remove 
SW/DW/CR and (b) Joint Trench Type ABC, etc).  Can all similar types of work be combined 
into single like bid items (e.g. all concrete removal paid under concrete removal, etc)  - 
instead of being split between U.P. Bid Items having the same description (e.g. BIs in 
Schedule C) and Incidental to multiple other Bid Items (e.g. BIs in Schedule B or A) 
 

5. The cost for all removal and restoration work (Sidewalk, curb, gutter, A/C, etc) within the joint 

trench section are covered by Joint Trench items.  The separate items cover the removal and 

restoration of the areas outside of the joint trench.  This is done due to multiple funding sources 

for this contract. 

   

6.  Similar to the Above Question, can scopes of similar removals (and/or reinstallations) be 
combined under a single like bid item instead of being split between U.P. Bid Items having 
the same description and Incidental to other Bid Items 
e.g. this appears for items including, but not limited to: Removal AC Pvmt, Remove 
SW/DW/CR, Remove Curb(s), Aggregate Base, AC Paving (including plug & patch), etc 
 Same response as above 

 

7. Please confirm that PG&E, AT&T, Comcast, City, and any other involved parties will 
continuously and concurrently inspect and approve for backfill the joint trench work (i.e. 
with zero (0) added inspection time) in one (1) block increments or shorter lengths per 
Specification Section 8-4 so that removed concrete (e.g. SW and DW) can be replaced back 
within five (5) calendar days per Specification Section 10-25 and the overall project schedule 
will not be impacted. 
Yes, the inspections of utility agencies will be coordinated by the Field inspector 
representing the City and he will provide the final approval for backfill. 
 

8. Please confirm that the requirements of Specification Section 10-24 (e.g. paving joints on 
lane lines only, final lift in one continuous operation over entire street, etc) do not apply to 
this project because much of the AC paving work is limited to either small areas, patch 
paving, trench paving, 1’ plugs along the curbs, work in one (1) block increments, or etc 
  
Yes, we understand the limitations with the all of the above. 
 

9. Specification Section 10-35 references buried utilities that may require adjustment 
Please provide a plan showing vertical and horizontal locations, listing of type, and quantity 
for each of these buried utilities needing to be raised 
The quantities under contract bid items 405 to 408 cover the cost of adjusting Water 
Meters,  Sewer cleanout, valves and manholes shown on the plans, additional quantities 



(number of Water Meters,  Sewer cleanout, valves and manholes) above the bid 
quantities will be covered by contract change order. 
 

10. Specification Section 10-36 and Notes on Plan Sheet #C-7.1 reference the contractor to be 
responsible for replacing water services of lengths to be determined (possibly greater than 
five (5) foot downstream of meter). Since the total length of each individual water service is 
indeterminate and limits of removal / restoration for surface improvements’ cannot be 
determined: 
Please confirm that any additional water service connection and incidental work beyond five 
(5) foot downstream of the new meter location shall be considered as Extra Work at Force 
Account 
The alternative would be for the contractor to add an extremely large contingency to cover 
potential unforeseen conditions (e.g R&R of expensive landscaping, hardscape, fencing, 
walls, structures, etc) 
As per the referenced documents the contractor is responsible for all work up to 5 feet.  
The cost for any work over the 5 feet will be paid for under contract change order. 

 
11. Specification Section 10-46 references proposed design modifications to the joint trench 

necessitating  waiver(s); we cannot forsee any design work (e.g. need for barrier separation 
between “wet” utilities and dry facilities, etc) by the contractor.  
Please provide plan(s) and listing(s) of the location(s) wherefor the City anticipates potential 
conflicts with the design along with its proposed solutions that may modify the existing 
design 

12.  The contractor is not responsible for design changes. 
 

13. Specification Section 10-46 references that final plans from each utility company may not be 
available at the start of construction. Since the initial potholing as well as the actual joint 
trench work is on the critical path of the project, please clarify the date when all final and 
approved plans that may affect any portion of the joint trench will be available to the 
contractor. 
 

14. Please bid the project as per the available project plans, specification and all of the 
referenced documents. 
 

 
 
 


